Pohánka má mnoho blahodárnych účinkov na ľuský oranizmus, preto by sme ju mali zaradiť do nášho jedálnička. Je bohatým zdrojom vitamínov a minerálnych látok. Obsahuje hlavne zdraviu prospešné bielkoviny, skladajúce sa z aminokyselín, je výnimočná pre vysoký obsah flavonoidu rutínu (nazývaný aj vitamín P), vitamínu B1 a B2, vitamínu B3 (niacín) a vitamínu E. Z minerálnych látok obsahuje najmä železo a horčík, vápnik, fosfor, meď, mangán a zinok.
Význam pohánky pre zdravie
V minulosti bola považovaná za obilie chudobných, v skutočnosti je to veľmi zdravá a prospešná plodina, je právom radená medzi superpotraviny. Je to „pseudoobilnina“, keďže neobsahuje lepok, tým pádom je vhodná aj pre celiatikov a vegetariánov. Pre nízky obsah tuku je taktiež vhodná aj pri redukčných diétach. Medzi najdôležitejšie látky, ktoré obsahuje, patrí antioxidant rutín (bioflavonoid), ktorý má pozitívne účinky na srdcovocievny systém, účinne pôsobí proti kŕčovým žilám, hemoroidom. Pri pravidelnej konzumácii pôsobí pohánka proti zápalom, posilňuje imunitný systém, znižuje vysoký cholesterol, obmedzuje riziko krvných zrazením, infarktu myokardu či mozgovej mŕtvici. Známy je aj liečebný účinok pri praskaní žiliek, silnej menštruácii a zvýšenej krvácavosti. Pohánka má v sebe aj lyzín, potravinu pre mozog a nervy, preto zlepšuje myslenie a schopnosť učiť sa.
10 hlavných účinkov pohánky na zdravie:
• priaznivý vplyv na srdce, žily a cievy
• vhodná pre ľudí s kŕčovými žilami, hemoroidmi
• reguluje zrážanlivosť krvi
• pomáha pri častom krvácaní z nosa a ďasien
• znižuje vysoký krvný tlak a cholesterol
• lieči zápaly v tele
• udržiava zdravý nervový systém
• posilňuje obranyschopnosť organizmu voči voľným radikálom
• prevencia proti reume, ateroskleróze
• pri redukčných diétach a pri chudnutí
zdroj: //fitastyl.sk/clanky/vyziva/preco-je-pohanka-taka-vynimocna